Beter voor de dieren: geëngageerde boeren

Home » Beter Voor Iedereen » Beter voor de dieren: geëngageerde boeren

Beter voor de dieren

Onze Beter Voor Iedereen kwekers respecteren nauwgezet de wetgeving die voor hun activiteit van toepassing is. Zij engageren zich om goed zorg te dragen voor het welzijn van hun dieren.

Hoe doen ze dit?

‘Bleu Blanc Coeur’, gekend in België onder de naam “Beter Voor Iedereen”, is bezorgd over de invloed van het voeder op het welzijn van het dier en voert daarom campagne voor een nationaal gezondheidsplan voor de dieren (« Programme National Nutrition Santé » des animaux). Dit propageert een terugkeer naar een meer traditioneel voeder dat het welzijn van het dier bevordert.

De feiten

Vandaag krijgt het merendeel van de landbouwhuisdieren voeder dat erg weinig gediversifieerd is. De voederbak bestaat veelal uit het drieluik ‘maïs-tarwe-soja’. Met deze monocultuur zeggen we helaas ook vaarwel aan het gezonde boerenverstand van onze grootouders én aan de goede gezondheid van onze dieren.

Bij “Beter Voor Iedereen” denken we dat het mogelijk is om terug te gaan naar de traditionele recht door zee aanpak weliswaar aangepast aan de eisen waaraan landbouw voeren vandaag moet voldoen. Meer evenwicht en diversiteit brengen in de voeding van onze dieren door toevoeging van een waaier aan voedzame plantaardige bestanddelen zoals peulvruchten en vergeten granen, staat gelijk met de garantie van een betere gezondheid voor het dier, de mens én het milieu.

Onze doelstellingen

Onze vereniging ‘Bleu Blanc Coeur’, gekend in België onder de naam “Beter Voor Iedereen” engageert zich om:

  • de voeding van de landbouwhuisdieren te diversifiëren door toevoeging van lokale en traditionele granen van voedzame teelten (rijk aan een goede omega 6/omega 3 verhouding, antioxidanten, vitamines, oligo-elementen … ) zoals grassen, lijnzaad, alfalfa, lupine, erwten, veldbonen, enz … En ook het welzijn, weerstand tegen infecties en immuniteit van deze dieren te bevorderen.
  • alle overige normen ivm dierenwelzijn te respecteren
  • het gebruik van palmolie te verbieden
  • het toevoegen van elke mogelijk bron van (zelfs non-GMO) soja in het voederrantsoen te beperken en finaal te verbieden
  • opmerking: sinds de oprichting van onze vereniging in 2000 bannen wij elk gebruik van oliën of schroot van palm én hebben we het gebruik van importsoja beperkt (max. 10% tov een gangbaar gemiddelde van 20%. Finaal willen we elke toevoeging van soja helemaal verbieden in 2022.
  • om elk synthetisch additief te verbieden
  • het gebruik van antibiotica voor te behouden voor zieke dieren

Wordt u ook een geëngageerde kweker?

Waar vind je de producten Beter Voor Iedereen?

Beter Voor Iedereen: het kwaliteitslabel voor de mens, de dieren en het milieu

Momenteel kan je onze producten in België terugvinden op varkensvlees en eieren.