Beter Voor Iedereen in 7 hoofdpunten 

Beter Voor Iedereen

24 nov, 2022
Home » Nieuws » Beter Voor Iedereen in 7 hoofdpunten 

Sinds 2014 werkt Beter Voor Iedereen aan landbouw- en voedselketens die een positief effect hebben op zowel het algemeen welzijn (van de aarde, dieren en mensen) als het klimaat. Dat doen ze door hun constante focus op het verbeteren van de voedselketen op het vlak van voeding en milieu. 


Onze aanpak is ontstaan uit het gedachtegoed van landbouwers en andere spelers binnen de landbouw- en voedingssector. Ze streefden naar kwalitatievere dierenvoeding die de gezondheid van die dieren ook verbetert. Daardoor stijgt ook de geleverde kwaliteit: het voedingsproduct voor de consument is voedzamer, lekkerder én bovendien creëert het een positief effect op het milieu. Beter Voor Iedereen is doorheen de jaren dan ook uitgegroeid tot een waardevol Belgisch kwaliteitsinitiatief en een indicator voor voedzaam eten. 


Ben jij een partner in het Beter Voor Iedereen-proces of consumeer jij producten met het label, dan promoot jij 100% Belgische voeding die rijk is aan voedingsstoffen om de algemene gezondheid te verbeteren, die duurzaam is en een aanzienlijke positieve impact op het milieu teweegbrengt en die toegankelijk is voor iedereen. 

Ken jij alle aandachtspunten, beloften en positieve effecten van Beter Voor Iedereen? 

Ontdek hier kort samengevat Beter Voor Iedereen aanpak:

  • 1. Een wereldwijde belofte voor de aarde, de dieren en de mensen.
  • 2. Dierenvoeding die een positief effect heeft op het klimaat
  • 3. De impact van voer op de gezondheid van dieren.
  • 4. Beter Voor Iedereen: kwaliteitsvoeding zo toegankelijk mogelijk maken.
  • 5. Het logo garandeert je opvolging, transparantie en traceerbaarheid.
  • 6. Boeren die trots zijn om deel te nemen aan eerlijke landbouw.
  • 7. Lekkere en voedzame voedingswaren.

1. Een wereldwijde belofte voor de aarde, de dieren en de mensen

Het label Beter Voor Iedereen is een beweging waarbinnen alle spelers uit de voedselketen hun verantwoordelijkheid opnemen: van de plantaardige productie van dierenvoeding tot op het bord van de klant. De leden van de vereniging streven een gemeenschappelijk doel na: een duurzame landbouw voor gezonde voeding die voor iedereen toegankelijk is, dankzij een reeks producten die nu al de varkens- en de eierensector omvat, een superieure voedingskwaliteit, minder milieueffecten, terwijl ze een optimale prijs-kwaliteitverhouding kunnen garanderen.

Ze ontvangen de steun van een enorme gemeenschap (waar jij je hier kan bij aansluiten) die heel wat consumenten, 80 gezondheidsexperts en wetenschappers, de voedingsindustrie en 250 boeren samenbrengt rond een burgerbeweging die “Beter Eten” nastreeft. 

2. Dierenvoeding die een positief effect heeft op het klimaat

Beter Voor Iedereen brengt variatie en evenwicht in de voederbak van dieren door opnieuw gewassen met voedingswaarde (lijnzaad, tuinbonen, koolzaad, lupine, gras, voedergewassen, luzerne, enz.) in het rantsoen op te nemen.

Die planten bevorderen de biodiversiteit op onze velden en dragen bij tot een betere bodemkwaliteit, omdat ze wisselteelt, koolstofopname en vermindering van chemische stoffen mogelijk maken. De regels van Beter Voor Iedereen verbieden ook palmolie en beperken ingevoerde soja ten voordele van lokale peulvruchten.
Dankzij deze ecologische inspanningen creëert Beter Voor Iedereen met hun producten een aanzienlijk positief effect op het milieu. Zo slaagden ze er in 2021 in om de CO2-uitstoot met meer dan 13 000 ton te verminderen.* (*volgens het referentiekader van Agribalyse).

3. De impact van voer op de gezondheid van dieren.

Met kwaliteitsvolle voeding verbeter je de gezondheid van het dier! 

Beter Voor Iedereen garandeert dat de dieren zich tegoed doen aan een gediversifieerde en evenwichtige voeding die bijdraagt tot een goede gezondheid. De landbouwers bevestigen dat ook: ze zien een betere conditie en een betere weerstand tegen ziekten… dus de boeren moeten minder snel grijpen naar medicatie, o.a. antibiotica, en betalen dus ook minder dierenartskosten.
De dierenvoeding zit boordevol voedingstoffen (dankzij de keuze voor voedzame gewassen), bevat geen palmolie en amper ingevoerde soja door een beperking op het gebruik ervan. Op die manier ontstaat er nieuw evenwicht tussen Omega 3 en Omega 6 in hun lichaam en dat heeft een effect op hun gezondheid… en dus ook in het voedsel dat ze produceren. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt die voordelen.  

4. Beter Voor Iedereen : kwaliteitsvoeding zo toegankelijk mogelijk maken.

Met de Beter Voor Iedereen-producten kan je elke dag een evenwichtige en voedzame maaltijd of zelfs menu op tafel toveren.

Met de aankoop van producten uit het huidige assortiment (op dit moment: eieren en varkensvlees) creëer je impact en de producten zijn bovendien toegankelijk voor iedereen met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding, dankzij een productiemeerkost van slechts 5%. Dat is natuurlijk een troef voor zowel de deelnemende sectoren als onze consumenten die op zoek zijn naar het beste voor zichzelf en hun omgeving, terwijl ze zich (in deze moeilijke tijden) zorgen maken over hun koopkracht.

De producten zijn 100% “made in Belgium”, van bij de boer tot op het bord. Stuk voor stuk zijn ze het resultaat van Belgische spelers die zich inzetten voor agro-ecologische werkmethoden en dankzij de Beter Voor Iedereen-aanpak staan die garant voor kwaliteit en opvolging. 

5. Het logo garandeert je opvolging, transparantie en traceerbaarheid

De Beter Voor Iedereen-aanpak verzekert traceerbaarheid en transparantie met meer dan 750 voedingsanalyses per jaar en metingen die het milieueffect van de producten aantonen.

Beter Voor Iedereen steunt ook op een bijzonder sterke wetenschappelijke basis:

Alleen als we met zekerheid weten wat er moet worden verbeterd, kunnen we correcte werkmethoden invoeren. Tot op heden zijn de voordelen van de Beter Voor Iedereen-aanpak bewezen door 5 klinische studies (2 andere lopen nog), gepubliceerd door Europese onderzoeksinstellingen zoals INRAe, INSERM en enkele ziekenhuizen. Er zijn ook meer dan 400 proeven uitgevoerd en vervolgens gepubliceerd in de internationale wetenschappelijke pers. Al dit wetenschappelijk onderzoek heeft de gezondheidsvoordelen voor zowel dier als mens bevestigd. Het starten met een gevarieerd en afwisselend voedingspatroon verbetert niet alleen het eindproduct, maar ook zeker de gezondheid van de betrokken dieren, dankzij een betere weerstand tegen ziekten. Daardoor hebben meer dan 80 professionals uit de gezondheidszorg besloten om zich aan te sluiten bij de Beter Voor Iedereen-gemeenschap. Op die manier willen ze de sector steunen en het Beter Voor Iedereen-assortiment aanbevelen bij hun patiënten. 

Het verdrag dat je ondertekent wanneer je als boer aansluit bij Beter Voor Iedereen, verplicht je om te werken via bepaalde principes en resultaten te leveren. Dat is natuurlijk een bijzonder origineel en krachtig mechanisme om de industrie en de consumenten een serieuze, beproefde en dus onbetwistbare kwaliteitsbelofte te garanderen.

Wat de agro-ecologische werkmethoden betreft, is het de bedoeling om al haar leden aan te sporen om bepaalde technieken en middelen in te zetten, zoals de minimale toevoeging van omega 3-bronnen, het verbod op en/of de beperking van bepaalde grondstoffen (palm, soja, …) en de opwaardering van plaatselijke gewassen (voedergewassen, zaden, …in het voeder).

De boeren die het Beter Voor Iedereen-engagement aangaan, stemmen ook toe met audits en controles die resultaten blootleggen om te kijken of er wordt voldaan aan de aangegane verbintenis en aan het voedingsevenwicht van hun producten. Op die manier ben je er altijd zeker van dat het ‘Beter Voor Iedereen’-logo zijn beloften waarmaakt: een betere voedingskwaliteit en minder impact op het milieu. 

6. Boeren die trots zijn om deel te nemen aan eerlijke landbouw.

Meer dan 250 boeren hebben er al voor gekozen om Beter Voor Iedereen-kwaliteitsproducten op de markt te brengen. 

De productie en levering van duurzaam voedsel met een weloverwogen doel ligt hen allen nauw aan het hart en daarom zijn ze trots om deel uit te maken van de Beter Voor Iedereen-beweging. Ze kunnen de banden met hun consumenten hierdoor weer versterken en ze scharen zich allen met veel passie achter de bewuste agro-ecologische keuzes die ze maken. Enkele boeren vertellen hier over hun fierheid en inzet. 

Als essentiële schakel tussen de producenten van lokale en plantaardige dierenvoeding en de verwerkingsbedrijven en distributeurs in de Beter Voor Iedereen-keten nemen ze enthousiast deel aan de economische dynamiek binnen hun sector, zodat onze landbouw kan blijven evolueren, terwijl ze bijdragen aan het lokaal principe.

7. Lekkere en voedzame voedingswaren.

De Beter Voor Iedereen-producten staan bekend om hun smaak en culinaire kenmerken: ze zijn malser, romiger, verfijnder, sappiger… Redenen genoeg dus waarom zowel professionele koks als kookliefhebbers graag met deze voedingswaren in hun gerechten en menu’s aan de slag gaan. 

Ander nieuws

Landbouwers die zich engageren

Landbouwers die zich engageren

Tot nu toe sloten bijna 250 Belgische landbouwers (zowel varkens- als kippenboeren) zich aan bij de beweging Beter Voor Iedereen. Ze zijn zich bewust van de impact van hun bedrijfsactiviteiten en willen daarom een voedselevenwicht met hun landbouwbedrijven garanderen. Alle boeren hebben dezelfde ambitie: dieren beter voeden, zodat mensen voedzamer kunnen eten. En dat doel kunnen ze bereiken door zich voor drie verschillende pijlers te engageren: