De heilzame werking van lijnzaad, van in de trog tot op je bord

Beter Voor Iedereen

03/28/2021
Home » Nieuws » De heilzame werking van lijnzaad, van in de trog tot op je bord

Dat bij Beter Voor Iedereen de dieren beter te eten krijgen, komt de gezondheidsparameters van ons als mens meetbaar ten goede. We leggen uit waarom. 

“Je bent wat je eet”, aldus het spreekwoord dat perfect binnen het kraam van Beter Voor Iedereen past: aangepast varkens- en kippenvoer verhoogt immers de voedingswaarde van vlees en van eieren. Maar wat zit er precies in dit aangepaste voer? 

Aan de basis liggen heel voedzame plantaardige bestanddelen, die lokaal worden gekweekt met respect voor de biodiversiteit. In het geval van varkens en kippen gaat dit over lijnzaad, dat rijk is aan omega 3 en overigens zijn naam heeft gegeven aan ‘alfa-linoleenzuur’, een stamvetzuur van omega 3 dat we enkel uit ons voedsel kunnen halen. 

Waar vinden we omega 3? Antwoord in deze infografiek 

Een beproefd oud recept voor lijnzaad 

De olie die in lijnzaad zit, bevat tot 70 % omega 3. Maar om ervoor te zorgen dat de omega 3-vetzuren ook worden overgedragen op het dier dat ze eet, moet je het juiste recept vinden. De omega 3 in onverwerkt lijnzaad zou omwille van de taaie schil rondom het graantje immers amper worden opgenomen. 

Lijnolie zelf is dan weer erg broos, wat betekent dat de omega 3 kan oxideren en dus verloren kan gaan … Wat kan je dan doen? Wel, hier kunnen we terugvallen op een praktijk die in Europa tot aan het begin van de 20e eeuw gangbaar was, waarbij de lijnzaden gemalen en gekookt werden, om ze vervolgens in het voeder te verwerken. 

En zeggen dat we moesten wachten tot de 21e eeuw om alle voordelen van deze praktijk te begrijpen! 

Lees ook dit: Het lastenboek van Beter Voor Iedereen 

Wat klinisch onderzoek heeft onthuld 

Lijnzaad wordt in geëxtrudeerde vorm toegediend aan dieren. Extrusie is een thermomechanisch procedé dat wordt gebruikt in de bereiding van pasta of ontbijtgranen. De omega 3-vetzuren komen op die manier terecht in het dierlijke weefsel … en dat van de mensen die het eten. 

Dat is wat bleek uit de eerste klinische studie1 die in 2000 werd gevoerd en in Frankrijk aan de oorsprong lag van Bleu-Blanc-Cœur, de vereniging waaruit het Belgische Beter Voor Iedereen is voortgekomen. Wat toont deze studie precies aan? 

Ten eerste dat dieren die aldus bereid lijnzaad te eten krijgen, producten voortbrengen met een aanzienlijk hoger omega 3-gehalte, en een lager gehalte aan atherogene (C16) en niet-atherogene (C18) verzadigde vetzuren. 

Dat je, als je in een “normaal” dieet de gebruikelijke dierlijke producten gaat vervangen door dezelfde producten van dieren die een beetje van deze lijnzaadbereiding toegediend hebben gekregen, de (te lage) omega 3-inname verdubbelt of zelfs verdrievoudigt en zo in de buurt komt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.  

En ook dat het vetzuurprofiel in het bloed verandert. Het gehalte aan omega 3-vetzuren stijgt daarbij zelfs tot boven de waarden die zijn opgetekend in studies naar het Kretenzer dieet, dat erom bekend staat erg gezond te zijn.  

Lees ook dit: Een baanbrekende visie op gezondheid: alweer 20 jaar geleden! 

Ander nieuws