Een baanbrekende benadering van gezondheid: inmiddels 20 jaar geleden!

Beter Voor Iedereen

28 mrt, 2021
Home » Nieuws » Een baanbrekende benadering van gezondheid: inmiddels 20 jaar geleden!

Drie werelden, die van een landbouwer, een landbouwingenieur en een voedingsdeskundige, die elkaar vinden. Twintig jaar geleden leidde die ontmoeting tot een klinische studie die onze visie heeft vormgegeven. Betere voeding voor dieren is een goede zaak, voor de dieren zelf, maar ook voor de mens. 

Alles begint met een vaststelling door Jean-Pierre Pasquet, melkveehouder in Frankrijk. Hij merkt namelijk dat zijn koeien in de lente, wanneer zij op de wei staan en enkel gras eten, beter in vorm zijn en een boter produceren die zachter en smeuïger is dan in de winter. Hij praat erover met landbouwingenieur Pierre Weill. Al snel begint het beide mannen te dagen hoe belangrijk het is om de voedselketen te vrijwaren, en planten en granen met een hoge voedingswaarde te herwaarderen. 

Gewassen zoals gras, luzerne of vlas bevatten van nature omega 3. Ze hebben een invloed op de gezondheid van dieren, en zo ook op de nutritionele waarde van hun melk en hun vlees. Later werd duidelijk dat de zachtere lipidesamenstelling van boter in de lente voor een zachter en smeuïger product zorgt. Koeien krijgen dan immers enkel gras te eten, met minder verzadigde en meer omega 3-vetzuren. 

Ook interessant: Ontdek waarom het beter is voor de dieren 

Een visie op de gezondheid van mens en dier 

Maar dat is nog niet alles! Beide heren zijn ervan overtuigd dat, als een dier beter wordt gevoed en het beter stelt, dit ook de mens ten goede kan komen. Ze ontmoeten voedingsdeskundige Bernard Schmitt, die aan het hoofd staat van het CERNh, een Frans onderwijs- en onderzoekscentrum voor menselijke voeding. 

In 1999 werken ze samen een eerste klinische studie uit. Daaruit blijkt dat een betere voeding voor de dieren met geëxtrudeerd lijnzaad, een natuurlijke bron van omega 3, de lipidesamenstelling van de eieren, de melk en het vlees dat zij produceren verandert*. 

De studie toont ook aan dat, als vrijwilligers zulke producten consumeren, zij betere gezondheids- en voedingsparameters laten optekenen dan mensen die producten eten van ‘controledieren’, die men op hun dieet van maïs en soja blijft houden. Met andere woorden: ze eten gezonder, zonder dat zij hun eetgewoonten moeten aanpassen! 

Ook interessant: Ontdek waarom het beter is voor de mens 

Beter Voor Iedereen in België 

Zo ontstond de Franse vereniging Bleu-Blanc-Cœur, voortrekker van het project dat de link legt tussen de toestand van onze bodems, de kwaliteit in voedertroggen en onze eigen gezondheid. Sindsdien heeft uitvoerig onderzoek uitgewezen dat deze benadering steek houdt, en dat de gezondheid van de bodem, van dieren en van de mens onderling verbonden is. 

In België werd de visie van Bleu-Blanc-Cœur vertaald naar het label Beter Voor Iedereen. Initiatiefnemer was Jean Van de Put, lange tijd kwaliteitsverantwoordelijke bij Delhaize. Hij ontwikkelde programma’s om de voedingswaarde van de producten te verhogen. 

Opdat producenten, veehouders, landbouwers … hun werkwijze zouden aanpassen, moesten zij allemaal worden aangesproken. Zo kan je ook in België varkensvlees en eieren met het label Beter Voor Iedereen verkrijgen. En het aanbod zal weldra wellicht nog uitbreiden. 

Lees ook dit: Ontdek waarom het beter is voor het milieu 

Ander nieuws

Beter Voor Iedereen in 7 hoofdpunten 

Beter Voor Iedereen in 7 hoofdpunten 

Sinds 2014 werkt Beter Voor Iedereen aan landbouw- en voedselketens die een positief effect hebben op zowel het algemeen welzijn (van de aarde,...

Landbouwers die zich engageren

Landbouwers die zich engageren

Tot nu toe sloten bijna 250 Belgische landbouwers (zowel varkens- als kippenboeren) zich aan bij de beweging Beter Voor Iedereen. Ze zijn zich bewust van de impact van hun bedrijfsactiviteiten en willen daarom een voedselevenwicht met hun landbouwbedrijven garanderen. Alle boeren hebben dezelfde ambitie: dieren beter voeden, zodat mensen voedzamer kunnen eten. En dat doel kunnen ze bereiken door zich voor drie verschillende pijlers te engageren: